2009. szeptember 3., csütörtök

A norvégok nem a sorvégen...

... akarnak végezni a jövő évi hazai vébéjükön, ezért a napokban már a harmadik összejövetelüket tartják Trondheim környékén (ott vannak a svédek is), és még négyet-ötöt terveznek jövő augusztusig. Nagy a tolongás: 22-en vannak ott, még úgy is, hogy a Hausken-Nordberg páros szabadságot vett ki. A norvég férfiak egy érmet se nyertek idén, úgyhogy lesz mit bizonyítani hazai pályán.
Nagy nekibuzdulásukban vettek is 50 GPS-kütyüt meg hozzávaló szoftvert, és a válogatott edzéseken és kisebb-nagyobb norvég versenyeken is használni fogják őket nyomkövetésre. A jó Petter Thoresen kapitánynak immár nem kell kimozdulnia karosszékéből, ha élőben akarja látni, hogyan kavarnak a mocsárban tanítványai. Mi kéj!
GPS-szel vagy anélkül, a friss váltóvilágbajnoknő, Betty Ann Bjerkreim Nilsen bajba kerülhet amiatt, hogy nem csak tájfutásban, de sífutásban is nagyon jó. Tavaly ugyanis elindult a Trondheim közeli Granåsen síközpontban rendezett sífutó világkupán. A gond ezzel az, hogy a sístadionban lesz a tájfutóvébé középtávú és hosszútávú döntőjének, valamint a váltónak is a célja, így a környék tájfutóknak tiltott terület. Egy másik norvég válogatott aspiráns, aki szintén sífutó is, Siri Ulvestad ezért ki is hagyta a norvég sífutóbajnokságot, amit ott rendeztek. Betty bevállalta, és most Damoklész kardjaként csüng felette az IOF határozata: profitált-e tájfutóként a sífutóversenyből vagy sem?
(Az opn.no erről szóló cikkének egy hozzászólója szerint ugyanakkor Marianne Andersen, Karl Waaler Kaas és Audun Weltzien is jól ismerik a letiltott terepet, ezért "nem is szabadna indulniuk". Akkor aki jól ismeri a Galuzsnya-hegyet vagy a Bükk-fennsíkot, annak idén sem lett volna szabad indulnia?)

1 megjegyzés:

  1. Tehát az utazó "Cirkusz" továbbgördült. Ezt négy -öt nemzet alkotja: Skandinávok, Svájc, Csehorzság + néhány francia és dán versenyző.
    Az Edző és élsportbizottság vezetőjétől még június hónapban megkérdeztem, hogy van-e a magyar válogatottnak (futó szakág) öszi versenyprogramterve és költségvetése? Nincs, és nincs is aki megalkossa.
    nemelek

    VálaszTörlés