2009. július 30., csütörtök

Férfi sprint-esélyek

Az elmúlt évek világversenyein kialakult papírforma egyértelműen azt mutatja, hogy a sprintaranyért Hubmann-Hramov párharc várható, amibe Emil Wingstedtnek és Martin Johanssonnak van esélye beleszólni. Persze a papírforma azért van, hogy felboruljon.


Daniel Hubmann

Az első számú esélyes. Svájci. Született 1983-ban. Ha épp nem utazik, Bernben él. Képzettsége: ács; az utóbbi években profi tájfutó. Sokáig örök ezüstérmesnek tűnt, miután 2005-ben és 2006-ban Emil Wingstedt, tavaly Hramov nyomta le a sprinten pár másodperccel, és a tavalyi EB-n is 3 ezüstöt gyűjtött (sprint, hosszú, váltó). Aztán tavaly összejött neki az arany hosszútávon. Idén a Nord-bajnokság sprintjét Hramov előtt nyerte, a Világjátékokon szerencsétlen körülmények között kapott ki tőle egy hajszállal, amit másnap a hosszított sprinten keményen megbosszult. Évek óta egyenletesen fejlődik, ki tudja, hova még. 5000 m-en a legjobb ideje 14:44. Idén minden számban indul a vb-n(!), de ettől a sprintre (a döntők sorrendje: középtáv, sprint, váltó, hosszútáv) még valószínűleg nem lesz fáradt.


Andrej Hramov (angol átírásban Andrey Khramov)

A címvédő. Orosz, 1981-ben született. Krasznodar városában él, a Kaukázusok északnyugati lábánál, nem messze a Fekete-tengertől. Nős, felesége Nádja, van egy fiuk, Szása, meg egy macskájuk, Mása. Végzettségére nézve közlekedési kommunikációs valami ("traffic [communication]"), de keveset dolgozik, majdnem teljesen profi sportoló. A tavalyi sprint mellett egyszeres hosszútávú (2005, japán) és kétszeres váltóvilágbajnok (2006, 2007). Idén a Nord-bajnokság sprintjén 9 másodperccel kikapott Hubmanntól, a Világjátékokon 1,6 másodperccel verte (mert Hubmann-nak a rajtban előszörre nem sikerült kitépnie a térképet a rendező kezéből). Szereti a meleget. 3000 m-en a legjobb ideje 8:12, 5000 m-en 14:05. Nem biztos, hogy kedvez neki az erdei sprint, bár nyilván tud tájékozódni is.


Emil Wingstedt

Svéd, született 1975-ben. A norvégiai Haldenben él feleségével, Anja Mattick korábbi német válogatottal és három gyermekükkel. Foglalkozása építőmérnök; kb. 60%-os munkaidőben dolgozik. Kevesebbet, de intenzívebben edz, mint a fiatalok. 2005 és 2006 sprintvilágbajnoka, EB-sprintet rajta kívül még senki sem nyert! (2002-ben, Sümegen kezdte a sorozatot -- csak Doma tudta volna megállítani --, aztán 2004-ben, 6-ban és 8-ban is győzött.) 2003-ban váltóban is világbajnok volt, ugyanakkor hosszútávon bronzérmes. Az utóbbi két sprint-világversenyén (tavalyi vb, idei Nord-bajnokság) kihagyott egy-egy pontot; mindkétszer harmadik lehetett volna Hubmann és Hramov mögött. Mellette szól hatalmas tapasztalata, melynek birtokában tudja, hogyan kell a nagy versenyeken kihozni magából a maximumot. Ha lesz egy-két fifikás átmenet, az mindenképp neki kedvez.


Martin Johansson

Svéd, 1984-ben született, építőmérnöknek tanul. Lenkei Zsolt klubtársa az IFK Morában. Az utóbbi két év vébéinek sprint-bronzérmese. Télen sífut és sítájfut, 2007-ben a svéd U23-as sífutó-válogatott tagja volt. Ezen a nyáron nagyon jó formában van, megnyerte az üldözéses hosszútávot a norvég világkupán és az O-Ringent, ahol a sprinten is megszorongatta Wingstedtet. Még mindig fiatal és egyre erősebb, ezen kívül nyilván unja a bronzokat, úgyhogy bármi lehet.



Øystein Kvaal Østerbø

Norvég, született 1981-ben. Trondheimben él (a város jó része tiltott terület a jövő évi vb miatt). Nemrég végzett az egyetemen geomatika (kb.=geoinformatika) szakon (szakdolgozatának címe: "Valós idejű GPS-adatok korrelációs elemzése"). A norvég sítájfutó-válogatottnak is rendszeres tagja. Vb-n a legjobb helyezése a 2005-ös sprint 4. hely. Sprint-specialistának tartják, sokszor ott is van csúcsközelben, de igazán még egyszer sem ért fel. A Világjátékokon is 4. volt. A tavalyi vébé-sprinten jól kezdett, de aztán elvesztette a dugókáját, és majd egy percig kereste. Ha a fenti négyesből valaki betlizik, ő meg ezúttal nem, akkor dobogón lehet.


Matthias Müller
Svájci, 1982-es, villamosmérnök. Az utóbbi 1-2 évben Bécsben élt. Sprintben vannak a legjobb eredményei, 2006-ban a vb-n 5. volt, idén a Nord-bajnokságon és a Világjátékokon szintén 5. Ha jó napja van, akár Matthias Merznél is jobb tud lenni. Merz idén nem indul sprintben, úgyhogy Müllernek már csak a többieket kell lenyomnia.


Két veszélyes finn gyerek nem lesz ott a rajtnál: a minden távon nagyon erős Tero Föhr (2007 középtávú vb-ezüstérmese, idén a Világjátékokon 3.), aki most a középtávot meg a hosszút választotta, és a kitűnő atléta és maratonfutó Mårten Boström, aki arizonai egyetemi tanulmányaiból hazatérve szokott indulni a finn válogatóversenyeken, hogy sprintben bejusson a csapatba. Most nem sikerült neki utolérni saját futósebességét a tájékozódással, úgyhogy kimaradt. Saját bevallása szerint "dobogóesélyes sötét ló" lett volna a mezőnyben. (És azért nem teljesen a levegőbe beszél, hiszen a 2004-es EB-n 3. volt, a 2007-es vb-n 9.).

Az első hatba egyébként sokan beférhetnek még: a tavaly 4. szlovák Lukáš Barták, az erős csehek, Tomáš Dlabaja és Jan Procházka, a nagyon erős oroszok, Valentin Novikov és a Világjátékokon villogó Dmitrij Cvetkov, Thierry Gueorgiou (ha neadjisten elindul), az osztrák Gernot Kerschbaumer, a finn Mats Haldin, a harmadik svájci, Fabian Hertner... stb., stb. De ehhez meg kéne verniük Lenkei Zsoltot, Szabó Andrást és Zsebeházy Istvánt. Az pedig nehezen fog menni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése