2009. július 20., hétfő

O-ringen Lenkei Zsolttal

A tájfutóvilág figyelme immár a tájfutógimnáziumáról híres svéd Eksjö városára fókuszál, második napja ott zajlik ugyanis az O-ringen, amin szép magyar vitézünk, aranyos leventénk, Lenkei Zsolt elitben vitézkedik. Az idén a rendezők mindent bevetnek, hogy vonzóvá tegyék a versenyt az élversenyzők és a publikum számára: a programban tömegrajt, normáltáv, sprint, középtáv és vadászrajt szerepel, némi Tour de France-os fűszerezéssel. Az első négy napon ugyanis bónuszmásodperceket is osztanak a pálya egyes pontjain, tehát részhajrák színesítik a versenyt; ezen kívül a napi győzelmekért is bónuszmásodpercek, valamint pénzdíjak járnak. A napi győztes 5000 svéd koronát, mai árfolyamon 123.790 forintot kap, a férfi és női elit összetett győztese pedig nem kevesebb, mint 100.000 svéd koronával, azaz, írd és mondd, 2.475.812 forinttal lesz gazdagabb. A további helyezettek 60-40-20-10 ezer koronát kapnak.
Ennek megfelelően, a Világjátékok és a vébé közelségének elszívó hatásával együtt is, parádés mezőny jött össze. A nőknél a skandinávok mellett ott van a tizennégyszeres világbajnok Simone Niggli (aki svájci létére lassan fél-svédnek számít, mert férjével, a svájci szövetségi kapitánnyal, Matthias Nigglivel a a svédországi Ulricehamnban is bírnak egy lakást, ahol sok időt töltenek; és a nyelvet is jól beszéli már, pl. az alul belinkelt tévériportokban svédül nyilatkozik). A férfiaknál a kétszeres sprintvilágbajnok és szinte minden egyéb-bajnok Emil Wingstedt, a 2006-os hosszútávú világbajnok Jani Lakanen, a kétszeres váltóvilágbajnok és többszörös vb-érmes Valentin Novikov, a tavalyi hosszútávú vb-ezüstérmes Anders Nordberg stb. stb., az idei vébé nagyon sok esélyese ott van.
Az első nap tömegrajt volt, három rövidebb szakaszkombinációs körrel és a végén egy hosszabb egyenes szakasszal. A részhajrá a rövid körök után volt, ezt a férfiaknál Lukas Peterson, a nőknél Helena Jansson nyerte.


Az 1. napi férfi pálya Mats Troeng útvonalával

A férfiaknál végig szoros volt a verseny, a fiatal William Lind, aki bevallása szerint három hónapja az O-ringenre készült, négy másodperccel jött be Emil Wingstedt előtt. Utóbbi, az öreg róka, mint elmondta, cselt tervezett: jó előre kinézett egy átmenetet, ahol majd balról kerül, és ezzel nyer -- azzal nem kalkulált, hogy a mezőny jólnevelt nyájként fogja követni. Maradt a sprinthajrá, amiben a harmadik helyet a szakaszgyőztes Lukas Peterson szerezte meg. Lenkei Zsolt remekül helytállt, nagy neveket megelőzve 5 perc hátránnyal a 30. helyen zárt.
A nőknél Helena Janssonnak egy perc előnye volt az utolsó kör előtt, de utolérte Simone Niggli, aztán a többiek is. A végére hárman elszakadtak: ő, Niggli és a junior vébék éremhalmozója, Jenny Lönnkvist. Helena elmondása szerint a tempó meglehetős volt, egy lefelében jónéhány férfi elites mellett elrobogtak. Végül tíz másodperccel sikerült lenyomnia Simonét, aki hattal előzte meg a junior Jennyt. A kisleány úgy nyilatkozott, a kipihent junior vébé után élete legjobb formájában érzi magát, még sosem ment ilyen jól a futás. Azért elfáradt rendesen, ezt mutatja második napi visszaesése.

Ma rövidített normáltáv várt a mezőnyre. Ezt a férfiaknál Lenkei IFK Mora-beli klubtársa, Martin Johansson nyerte. Neki most nagyon megy, júniusban a norvég világkupa tömegrajtos hosszútávján is győzött, veszélyes lesz a vébén is. Két és fél percet adott Marcus Millegårdnak (akit utolért a pályán), további másfelet Emil Wingstedtnek, ezzel összetettben is ő áll az élen. A mai részhajrá egy emelkedő tetején volt, ezt holtversenyben nyerte Johansson és az osztrák Marcus Lang. Zsolt jól tartja magát, ma 32. lett, ezzel összetettben egy helyet jött előre, most 29.
A nőknél elhúzott Helena Jansson, aki ma is győzött, és Simone Niggli. Utánuk a mai napon négyperces űr, majd Maria Magnusson következik. Ha valaki a svédek közül jól fut, rögtön arról spekulálnak, megy-e a vébére, mivel a helyek nagy része még kiadó a svéd válogatottban, az O-ringen után hirdet csapatot Marita Skogum kapitány. A tegnapi üdvöske, Jenny Lönnkvist nem biztos, hogy bekerül, miután ma majdnem tizennégy percet kapott. A hegyi részhajrát a 2004-es hosszútávú világbajnok, Karolina A. Höjsgaard nyerte, aki ezzel el is lőtte a puskaporát, a célba több mint 9 perc hátránnyal ért be.


A 2. napi férfi pálya Mats Troeng útvonalával


Holnap az elitnek sprint következik Eksjö belvárosában.

Svéd tévériport az első napról
Svéd tévériport a második napról
Eredmények

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése