2009. július 21., kedd

O-ringen, 3. nap: Lenkei remekelt

Ma este Eksjö főterén és annak környékén, tízezer néző előtt zajlott az O-ringen elitversenyének 3. napi futama, a sprint. A férfiaknál a kétszeres sprintvilágbajnok, a helyi tájfutógimnázium volt diákja, Emil Wingstedt győzött; a nőknél az eddig minden napot nyerő Helena Jansson volt a legjobb, aki, micsoda meglepetés, szintén a tájfutógimnáziumban tanult, aminek a folyosójáról rajtolt a mezőny. Ők ketten, valamint a két második, a férfi összetettet vezető Martin Johansson és Simone Niggli kiemelkedtek a mezőnyből: mindkét nemnél közel fél perc hátránnyal követi a második helyezettet a harmadik. Emil elmondása szerint "lassan" kezdett, nehogy elszálljon az agya, és nehogy elmerevedjen a végére. Helena azt mondta, örül, hogy ilyen jól megy neki, annak ellenére, hogy semmiféle formába hozással nem próbálkozott az O-ringen előtt. Reméli, a vébéig csak javulni fog.
Nagyszerűen teljesített Lenkei Zsolt, aki a vb-n sprintben, hosszútávon és váltóban indul: a dobogótól mindössze 11 másodpercre a 12. helyen végzett, világszínvonalat képviselő nevek között. Ezzel összetettben ma 3 helyet javított, és a 26. helyen áll.


A 3. napi férfi pálya, Mats Troeng útvonalával

Tegnap nem vettem észre, de Kerényi Máté is versenyez, csak nem az elit-elitben, hanem a "sima" elitben (előbbiben korlátozták a létszámot, valószínűleg ezért nem fért be). A fő-elitnél keményebb pályákon (mindhárom napot 90 perc körüli idővel nyerték) legjobban a 2. napon ment neki, akkor 16. lett. Most a 23. helyen áll összetettben.
Szerdán pihenőnap, csütörtökön középtáv, pénteken vadászrajt. Kíváncsian várjuk, még feljebb törnek-e a magyarok, tarol-e Helena, és mit kezd egymással Martin és Emil.

És most valami egész más: a kolumbiai Cali városa nyerte el a következő, 2013-as Világjátékok rendezési jogát. Előre irigylem a tájfutókat, akik kijutnak rá.

Svéd tévériport (az első feltűnő alak Lenkei)
Eredmények

9 megjegyzés:

  1. A Világátékok helyszíne 2013-as helyszíne számomra meglepetés, mert a Világjátékok idején még az szerepelt az IWGA honlapján, hogy a 2013-as rendező Duisburg-Düsseldorf lesz.
    Nem lesz könnyű Kolumbiában tájfutó versenyt rendezni, bár a mostani tajvani verseny is zömmel külső - európai - erőkkel lett megrendezve, sőt még a verseny- és térképszabályzat is be lett áldozva esetenként.

    VálaszTörlés
  2. Valamit valamiért, mondhatná, aki szerint megérte az áldozat, mert közelebb került az olimpiai szereplés lehetősége, vagy számottevően népszerűsödött a tájfutás. Egyelőre nem tűnik úgy, hogy bármelyik is teljesült volna.

    VálaszTörlés
  3. PG: Pontosan mi(k) vagy ki(k) az akadálya annak, hogy olimpiai sport legyen a tájfutás?

    VálaszTörlés
  4. Pontosan a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, gondolom. Nem néztem pontosan utána, de ha jól emlékszem, 4 kontinens 75 országában kell űzni egy sportágat ahhoz, hogy a nyári olimpiára pályázhasson. A téli olimpiára kevesebb ország is elég, fel is szokott vetődni, hogy a sítájfutás legalább bemutató jelleggel szerepelhet majd. Azt hiszem, eddig még úgy sem szerepelt. A nyárira, azt mondják, a Világjátékok az előszoba, a triatlon is onnan került be. Meglátjuk, lesz-e valaha olyan népszerű a tájfutás (akár park-, akár terem-, akár bármilyen egyéb formájában), mint a triatlon.
    Egyébként szerintem az az egyik baj, hogy a tájfutók az atlétákhoz képest lassan futnak. Ha tévében nézi az ember, olyan, mintha kényelmesen kocognának, és közben olvasgatnák a térképet. Néha sétálnak, esetleg meg is állnak. Ez nem éppen az öldöklő küzdelem benyomását kelti, inkább egy kellemes kincskereső játékét. (Talán a tömegrajtos versenyeken látszik azért valami a küzdelemből.)

    VálaszTörlés
  5. Sajnos a helyzet most már a korábbinál rosszabb. Valóban a 75 ország a limit (de ez persze nem jelenti azt, hogy ha lesz 75 tagországunk, akkor máris ott vagyunk az olimpián; akkor lehet esetleg jelentkezni).
    A NOB tavaly elővette a menniység helyett a minőség firtatását is, s bizony ebben a mostani 70 tagország közül jónéhány nem üti meg a mércét. Egyrészt létezik az ún. társult tagság intézménye, ez most a 70-ből 21 ország. Ők csak jelképes éves tagdíjat fizetnek (100 euró), s egy országból több tag is lehet (ezek a legtöbbször olyan országok, ahol még nincs is önálló szövetség). Másrészt a tagországok egy részében egyik hivatalos szakágunkban sem rendeznek országos bajnokságot. Valószínűleg a jövő évi közgyűlés dönt arról, hogy csak azok az országok számítanak tagnak, akik legalább egy szakágban országos bajnokságot rendeznek, s az éves tagdíjat is emelni kell. A 21 társult tagból így több elesik a tagságtól.
    Ilyen feltételek mellett eljutni a 75 tagországig már jóval nehezebb feladat.
    Egyébként a régi feltételekkel a 75 tagországot 1-2 éven belül el tudtuk volna érni.

    VálaszTörlés
  6. Egyébként kemény feladat annak felsorolása, hogy mely IOF tagországok azok, akik mind a 4 hivatalos IOF szakágban rendeznek rendszeresen (évente/kétévente) nemzeti bajnokságot. Meglepően kevés ilyen ország van.

    VálaszTörlés
  7. Sportágunkban viszont magas az aktív nézők száma, és ennek megtartására, emelésére kell összpontosítanai. Az O-ringen elit versenyét a helyszínen 12000 ember és neten gondolom további 10 ezrek követték végig. Kiváncsi lennék a svéd tájékozódási futó gimnázium tanrendjére, oktatási anyagaira, tematikájára?

    VálaszTörlés
  8. Kicsit foglalkozzunk ezzel a sprint pályával is. Sprint -jobbról vagy balról, ez jellemző majd minden ilyen versenyre.
    Jó tanácsok -egy olyan futótól akinek nem adatott meg, hogy ilyen versenyeken indoljon-:
    1. A járt utat a járatlanért el ne hagyd.
    2. Minél kevesebb sarok annál kisebb ellenállás és veszteségmentes haladás. (A villanytávvezetékek is ezért egyenesek)
    3. Ha teheted menj szembe a későbbi átmenetekkel.
    4. A lényeg a részletekben van elrejtve. Keresed a finom, alattomos, pici átjárókat. A pályakitűző is erre fokuszál.

    Ez a Mats fiú nagyon tud futni, ha ennyi hibával csak 30 mp-t kapott a győztestől.

    Tanár úr! A madarak azt csiripelik, hogy a finn ellenőrzőbíró levetette a VB sprint térképéről a jellegfák fehér fakorona jelzéseit. A csehek és láthatóan mi magyarok is szeretnénk ezt használni. Mi az igazság? Jó éjszakát, mert már kicsit estébe hajló az idő.

    VálaszTörlés
  9. Ha a tanár úr megszólítás nekem szól (gyanítom igen :-), akkor még nem hallottam erről (nem vettem részt a helyesbítésben), de el tudom képzelni, hogy volt ilyen kérés.
    A cseh VB legnegatívabb nemzetközi visszhangja éppen az volt, hogy a csehek a végletekig erőltették az ő túl részletes helyesbítési stílusukat. Az ellenőrző bírónak is ellenszegültek ebben a kérdésben. Én örülnék, ha a magyar VB térképei teljes egészében megfelelnének a nemzetközi elvárásoknak.

    VálaszTörlés