2009. július 28., kedd

A tájfutás BEST magazinja bemutatja: Brautigamék Ámerikából

A vb honlapja felhívja a figyelmet Pavlina Brautigam nevezésére, aki már az 1983-as magyar vb-n is indult; csak akkor még (Pavlina Genova néven) Bulgária, míg most az USA színeiben. Ma megtudtam, hogy nem csak Pavlina, de lánya, Viktoria Brautigam is tagja az amerikai válogatottnak! Sőt, már 2007-ben és 2008-ban is az volt, így harmadszor fordul elő, hogy anya és lánya együtt indulnak. Nem tudom, előttük vagy mellettük volt-e ilyesmire példa. A jánynak (1985-ben született) egyébként vb-n még nem sikerült megverni a mamát (akiről, sportoló lévén, nem illetlenség közzétenni, hogy 1961-ben látta meg a napvilágot). Figyelemreméltó család, ismerkedjünk meg velük közelebbről.


Pavlina B.

Az anya, Pavlina Brautigam tehát Bulgáriában született, itt kezdett tájfutni hatodikos általános iskolás korában. W17-ben megnyerte az Ostsee Kupát, ami akkor nagy verseny volt; az 1982-es őszi szezonban elmondása szerint verhetetlen volt Bulgáriában. Első vb-je volt a 83-as zalaegerszegi, azóta csak hármat hagyott ki. Legjobb egyéni eredménye a 89-es 24. hely; 91-ben a rövidtáv selejtezőjében a figyelemreméltó 4. helyen végzett. Szívesen emlékszik a 91-es svédországi Spring Cup váltójára is, ahol első futóként 300 csapatból első helyen hozta a váltóját. 1995-től szerepel amerikai színekben. 2006-ban Ausztriában W45-ben szenior világbajnok lett. 2004-ben férjével 15.-ek lettek az arizonai rogaining vb-n (24 órás verseny)! Szakmájára nézve egyébként testnevelő tanár.


Joe B.

A családapa, Joe Brautigam négy vb-n szerepelt 91 és 99 között. Legjobb egyéni eredménye a 93-as, neki hazai vb-n a hosszútávon elért 60. hely. 1999-ben az év férfi tájfutója az USÁ-ban (ugyanabban az évben felesége az év női tájfutója). Foglalkozása térképhelyesbítő. Idén sem marad vb nélkül: az amerikai trail-O csapat tagjaként látogat kis hazánkba. De előtte még elindul az Amerikai Tájkenu és -kajakbajnokságon.


Viktoria B.

Hozzák lányukat is, Viktoria Brautigamot, aki blogja szerint a fitnesz megszállottja, személyi edző, kondicionáló tréner stb. Legjobb vb-eredménye 2007-ben született, akkor 19. volt középtávon a selejtezőcsoportjában, csak pár hellyel csúszott le a bejutásról. Hátha idén sikerül.
Van egy másik lányuk is, Evalin Brautigam, aki 96-ban vagy 97-ben született, neki idén legjobb tudomásom szerint még egyik amerikai vb-csapatba sem sikerült bekerülnie; de ami késik, nyilván nem múlik.
A család egyébként a Western Connecticut Orienteering Club színeiben 2006-ban ezüstérmet nyert a négyfős amerikai egyesületi váltóbajnokság 8 pontos kategóriájában.
A szülők nem éppen stílszerűtlen körülmények között keltek egybe: a 93-as világbajnokság bankettjén, tájfutók százai előtt mondták ki a boldogító igent.

Interjú a házaspárral

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése