2009. július 22., szerda

Női sprint-esélyek

Barátnőm svéd almáslepényének majszolgatása közepette kezdjük a voltaképpeni latolgatást a sprinttel. Az erről nyilatkozók nem győzik hangsúlyozni, mennyire fontos különbség a korábbi vébékhez képest, hogy ezúttal túlnyomórészt erdőben zajlik majd a rövidtávú verseny. Igyekeznek speciálisan erre felkészülni. Szerintem azért (még) nem olyan fokú a specializáció a mezőnyben, főleg a női mezőnyben, hogy megkülönböztethetnénk városi és erdei menőket, és így az erdei környezet különösebben meglepő eredményekhez vezethetne. Jöjjenek tehát azok, akik közül a győztes minden bizonnyal kikerül.

Minna Kauppi

A finn szőkeség 2007-ben hosszútávon, 2008-ban középtávon lett világbajnok. Az utóbbi három vébén győztes finn váltónak is befutóembere volt, így a világbajnoki aranykollekcióból csak a sprint hiányzik. (Tavaly és tavalyelőtt is csak második lett, micsoda blamázs.) Idén a Nord-bajnokság és a Világjátékok sprintjét is nyerte. Annak ellenére, hogy néha cserben hagyja a józan ész, és ilyenkor nagyobbakat is képes keverni, első számú esélyes.


Simone Niggli (volt Luder)

Tizennégyszeres világbajnok, kétszer négyből négy győzelemmel, ötszörös összetett világkupa-győztes, háromszoros év sportolónője Svájcban, a tájfutás nagyasszonya, minden idők leglegleg... stb. Tavaly kislánya született, idén tért vissza. Tavasszal szeméremcsont-törés miatt jónéhány hetet ki kellett hagynia. A Nord-bajnokság sprintjén "csak" negyedik volt, azóta nyilván javult. Az O-ringenen szoros harcot vív Helena Jansonnal. Tapasztaltsága és dicső múltja mellette szól. Nem biztos, hogy a vébéig eléri szokásos bombaformáját, de mindenképp esélyes a győzelemre.


Anne Margrethe Hausken

Norvég. A Norvég Olimpiai Bizottságban a sportolói bizottság vezetője. Junior korában sítájfutó junior-vébét nyert. Ő a tavalyi sprintvilágbajnok, Simone távollétében nagy fölénnyel nyerte a tavalyi összetett világkupát is. Idén a Nord-bajnokság sprintjén Kauppi mögött második volt. Biztatóan alakult a szezonja, ám a norvég világkupa-forduló előtt edzés közben térdsérülést szenvedett, és csak mostanában térhetett vissza a normális edzésmunkához. Mindenképp dobogóesélyes, de ki tudja, jelent-e hátrányt, és ha igen, mennyit, hogy sérült volt.

Johanna (Hanny) Allston

Ausztrál. 2006-os hosszútávú junior- és felnőtt sprintvilágbajnok, friss Világjátékok-aranyérmes. Tasmániában született, jelenleg Új-Zélandon él, általános iskolai tanárnő. Kajakozott is, túravezető is volt, sok utcai versenyen is indul. Tájfutás szempontjából az egész tavalyi évet kihagyta. Nagyon jól fut, kérdés, mennyire jön neki össze a tájékozódás az erdei sprinten. Ha igen, bármi lehet.


Helena Jansson

Svéd, fiatal (85-ös). A tavalyi vb bronzérmese. Idén a Nord-bajnokság sprintjén 5. volt, a középtávot viszont nyerte. Az O-ringenen remekel, és állítása szerint nincs csúcsformában. A tévériportokban sokat és gyorsan beszél. Dobogóesélyes.









Galina Vinogradova
(volt Galkina)

Orosz. Keveset hallunk róla, a messzi Szibéria Barnaul nevű városában él. Volt junior-vébén második, a tavalyi vb-n sprintben 4., és az ezüstérmes váltó tagja. Idén a Világjátékok váltóján nagyon stabil futással hozta be az orosz váltót az 1. helyre. Sötét lóként akár dobogóra is bejöhet, főleg, ha az előbbiek közül lesz, aki hibázik.






Hatba kerülni esélyes még: a fiatal svéd Linnea Gustafsson és a norvég Elise Egseth, a dán Signe Soes és az utóbbi években egyre javuló cseh Eva Jureniková. Meg a magyarok: Gyurkó Fanni, Őry Eszter és Simon Ági!

3 megjegyzés:

  1. Igen Csanyik, Vadaspark. A VB honlapján lévő térképből és a Bulletinben lévő GPS koordinátákból látható, hogy milyen is lesz a terep és hol fog elhelyezkeni a cél. A selejtező valószinüleg erdőben, de a döntő már valamilyen módon keresztezi vagy bekalandozza a Vadasparkot. Az Ausztrál junior Vb is ilyen környezetben volt és ott Gyurkó Fanni nagyon jól szaladt. Hajrá lányok!

    VálaszTörlés
  2. A konkrét esélyek latolgatásán túl számomra felmerülnek még teljesen általános kérdések is:
    -Lesz-e olyan VB (most vagy valamikor a jövőben), ahol nem születik skandináv világbajnoki cím? 2003-ban Svájcban ez már majdnem megtörtént, csak a svéd férfi váltó aranya "mentette meg" a "skandináv becsületet". De 2005-ben Japánban is csak két skandináv győzelem volt (a lehetséges 8-ból), valamint 2007-ben Ukrajnában is csak 3, de abból kettő a női klasszikus finn holtversenye volt (Kauppi/Jukkola). Hogy egy ilyen megtörténjen, azt a férfiaknál nem is olyan nehéz elképzelni, egy sprint-Khramov, középtáv-Gueorgiou, klasszikus-Hubmann, váltó-Oroszország vagy Svájc győzelem bármikor reális lehet kontinentális terepen, a nőknél meg az kell, hogy Simone Niggli és a svájci nők jó fomában legyenek... na majd meglátjuk.
    -Megszerzi-e Thierry Gueorgiou a 6. középtávú világbajnoki címét?
    -Lesz-e férfiak között aki mind a 4 számban tud világbajnok lenni? Andrey Khramovnak már csak egy középtávú arany hiányzik. Gueorgiounak, ha tavaly nem passzolja a darázs miatt a váltó világbajnoki címet az angoloknak, már csak a klasszikus hiányozna. Emil Wingstedtnek kellene egy közép és egy klasszikus...
    -Van egy rekord, ami egyelőre megdönthetetlennek látszik: fiatalkorom sztárjának, minden idők egyik legjobb férfi versenyzőjének, a norvég Oyvin Thon-nak 5-szörös váltó világbajnoki címe egyelőre nem forog veszélyben (tegyük hozzá, hogy emellett kétszeres egyéni világbajnok és egyszeres ezüstérmes is volt, mindezt akkor, amikor még csak kétévente volt VB, és egyéniben csak egy szám volt, a klasszikus). A ma is aktív versenyzők közül Minna Kauppinak van 3 váltó győzelme, ő lehet rá esetleg veszélyes, de legkorábban csak jövőre tudja beállítani ezt a rekordot, megdönteni meg csak 2011-ben. De csak akkor, ha addig mindháromszor megnyerik a finn lányok a váltó VB-t (Minnával a csapatban, persze). Ami számukra persze nem lehetetlen, lévén az ezt megelőző hármat is ők nyerték... és Minna Kauppi mindháromszor tagja is volt a világbajnok váltónak.

    VálaszTörlés
  3. > -Lesz-e olyan VB (most vagy valamikor a jövőben), ahol nem születik skandináv világbajnoki cím?

    BELÁTHATÓ IDŐN BELÜL NEM.

    -Megszerzi-e Thierry Gueorgiou a 6. középtávú világbajnoki címét?

    NEM.

    -Lesz-e férfiak között aki mind a 4 számban tud világbajnok lenni?

    A MAGYAR VB-N MÉG NEM.

    -Van egy rekord, ami egyelőre megdönthetetlennek látszik: fiatalkorom sztárjának, minden idők egyik legjobb férfi versenyzőjének, a norvég Oyvin Thon-nak 5-szörös váltó világbajnoki címe egyelőre nem forog veszélyben (tegyük hozzá, hogy emellett kétszeres egyéni világbajnok és egyszeres ezüstérmes is volt, mindezt akkor, amikor még csak kétévente volt VB, és egyéniben csak egy szám volt, a klasszikus).

    ÉN EGY KICSIT TÚLSZTÁROLTNAK ÉRZEM KAUPPIT. IDÉN NEM HISZEM, HOGY NYERNEK NÁLUNK.

    VálaszTörlés