2009. július 29., szerda

Kemény karistolás a karszton

Csütörtökön indul az idei kombinált Szlovák Karszt Kupa/Szlovák Nagydíj. A rajtlistán ott a teljes magyar vb-válogatott, meg jónéhány másikból kisebb-nagyobb részek.


Anne Margrethe Hausken ezúttal nem szépségversenyre jön

A vb előtti utolsó edzőtábort koronázzák meg a magyarok a négynapos versennyel (nem tudom, mindenki mindennap elindul-e), aminek első két napját a Szilicei-fennsíkon, a hosszútávú döntő terepének szomszédságában rendezik. Ez vonzotta ide a norvég csapat öt tagját is, köztük a tavalyi összetett világkupa-győztes Anne Margrethe Hauskennel, aki június közepi térdsérüléséből felépülve itt versenyez először, és a friss Világjátékok-bronzérmes Elise Egseth-tel, valamint a 2007-es bronzérmes váltó tagjával, Ingunn Weltziennel. Férfivonalon az utóbbi testvére, Audun Weltzien (hosszútávon tavaly vb-19.) és Carl Waaler Kaas (holtversenyben nyerte a legutóbbi középtávú világkupa-versenyt) képviselteti magát.
De nem érkeznek kisebb erőkkel a finnek sem. Rajthoz áll például Minna Kauppi, aki csak sprintben nem világbajnok, a Világjátékokon brillírozó Tero Föhr, az elpusztíthatatlan Mats Haldin, és 21-ben indul a finn szövetségi kapitány, a 97-es vb rövidtávú bajnoka, Janne Salmi is.
Brit részről Pippa Whitehouse-t és a tavalyi váltó-világbajnokot, Graham Gristwoodot leli a mezőnyben a figyelő szem. Itt lesz a litván Simonas Krepsta is, aki kétszer volt 7. helyezett vb-n középtávon. És a két helyi menő, akik nagyon készülnek a vb-re, Martina Rákayová és Michal Krajčík.
Nem akármilyen mezőnyök tehát. Mit kezd Szabó Bandi a mögötte, aztán előtte rajtoló nagy öreg Janne Salmival? Elindul-e Gösswein Csaba az első napon, és ha igen, befogja-e Mats Haldint? Hány percet ad Kovács Ádám a norvégoknak? Hol éri utol és hol rakja le Gyurkó Fanni Anne Margrethe Hauskent? Mikor roppannak össze Minna Kauppi idegei a Szerencsi Ildikó-Makrai Éva szendvicsben?
Kiderül holnap meg holnapután.

4 megjegyzés:

  1. Érdekes lenne egy vérvonal-táblázatot készíteni a VB indulóiról. OLyasmire gondolok, amiből kiderülhetne, hogy a fent említett Weltzien-tesóknak már az apjuk (Eystein Weltzien) is volt VB-n 3. (1974) és 4. (1978). Legalábbis a nevük azonos.

    Lehet, hogy Jenny Lönnkvistnek is az az apja, aki váltóban harmadik volt Zalaegerszegen 83-ban?(Lars Lönnkvist)

    És hát a mi csapatunkban is van olyan, akinek már az apja is indult VB-ken, ha jól látom, mindjár kettő is (Detti-Janó ill. Fanni-Madár)

    Persze a névazonosság nem minden, és akkor az esetlegesen bajnok vagy válogatott anyukákról még nem is beszéltünk, akikre nem utal a felcseperedett poronty vezetékneve.

    kovacsp

    VálaszTörlés
  2. Valóban érdekes lenne. Utánanéztem, és kiderült, hogy Jenny Lönnkvist édesapja az a Lars Lönnkvist, akit mondtál (79-ben váltó-aranyérmes is volt), édesanyja Barbro Lönnkvist (leánykori nevét nem tudom), aki 81-ben volt a világbajnok váltó tagja.
    A Weltzien testvérek apja az az Eystein Weltzien, akit szintén mondtál, édesanyjuk pedig Wenche Hultgreen, aki szintén volt norvég válogatott (22. lett a 81-es vb-n). A gyerekek gyakran "Hultgreen Weltzien" néven futnak egyébként.
    Biztos van még pár ilyen család, ha megtudok valamit, közlöm.

    VálaszTörlés
  3. Aztán csak óvatosan, a végén még kiderítjük magunkról (amit már nyagyjából mindannyian tudunk is), hogy milyen belterjes kis társaság vagyunk. Lassan az ob, vb címeket is örökölni fogjuk :-)))

    kovacsp

    VálaszTörlés
  4. Igen, igen. Most "gyermekeink" csatái következnek.
    Janó

    VálaszTörlés