2009. július 31., péntek

Könnyű nyári hírsaláta

Így készül Millinger

A svéd Mattias Millinger, Gösswein Csaba OK Linné-béli klubtársa egy uppsalai dombon tartott sprint-edzést a vb-re készülve. A jelek szerint főleg a szintet meg a zöldet gyakorolja.


"Selejtező"


"Döntő"


Glesnes a pillangók ellen

A norvég Gjermund Glesnes élesen kikel blogján a(z elit-) pályákban az utóbbi években elszaporodott "pillangók" avagy "lóherék" ellen. Véleménye szerint ezek a rövid, egyszerű átmeneteket tartalmazó hurkok értéktelen, sőt unalmas részt jelentenek a pályákban, és céljukat, az egybeverődött versenyzők szétválasztását sem érik el.
Különösen felbosszantotta a nemrég véget ért szlovén ötnapos egyik pályája, ahol egy ún. "phí-hurok" (phi-loop) szerepelt, aminek semmi értelme nem volt, mert mindenkinek ugyanabban a sorrendben kellett fogni a benne lévő pontokat. Üres divatmajmolás, semmi más.


Gjermund a hurkot (2-7) méla undorral kocogta le

Gjesnes azon a véleményen van, amin egyébként sokan, hogy az együtt futók szétválasztására mindenféle pillangóknál meg hurkoknál sokkal alkalmasabbak a hosszabb, útvonalválasztós átmenetek. Ennek illusztrálására élvezettel ecseteli tízperces hibáját, amit egy ilyen átmenetben, egy útelágazás elnézése folytán követett el.


Bezzeg ez (25-26) már ízlett neki

(Henning Spjelkavik tavalyi angol nyelvű tanulmánya az együtt futók szétválasztásának különféle módszereiről)


A kérdések kérdése

A norvég Geir Nilsen kilencéves unokaöccsével sétált le egy tájfutópályát, midőn az öcskös feltette a kérdést: mit tenne a tapasztalt tájfutó, ha azzal a megdöbbentő helyzettel szembesülne, hogy a bóján fordítva vannak a színek? Azaz nem a fehér fölül és a narancssárga alul, hanem fordítva?


Vagy fordítva?

Geir Nilsen nem tudja, van-e szabály arra, hogyan kell elhelyezkedniük a színeknek, én meg lusta vagyok utánanézni. Aki tudja, szóljon.

1 megjegyzés:

  1. - Millinger nyilván megnézte a Csanyik térképét... :-)

    - a VB szabályzatban régebben olyasmi volt, hogy a bója 3 oldalából legalább 2-n a fehérnek kell felül lennie. Hogy most is így van-e még nem tudom, de a 83-as magyar VB-n ez a szabályzat volt.

    VálaszTörlés