2009. augusztus 28., péntek

112

A váltóban élen haladók közül sokaknak kedve lett volna tárcsázni a segélyhívó számot a 112-es pontot keresve. Jan Kocbach kimerítő World of O-s összefoglalójában videók is láthatók az itt történtekről.
A férfiaknál Johansson itt került Gueorgiou elé, de úgy tűnik, csak TG-nek és Merznek okozott gondot rögtön megfogni a pontot, a többieknek simán ment. Gueorgiou azt írja a blogján, annyira nem azt látta, amit a térkép alapján várt, hogy csak állt, és fogalma se volt, hol keresse a pontot. Világbajnokságon először történt vele ilyen.



A nőknél Kauppi, Niggli és Jansson is rendesen megkotorták a dzsindzsát, valószínűleg az érkező Andersen vagy Brožková kaparta ki nekik a gesztenyét -- csak Simonénak nem, aki még két percet ott töltött, lecsúszva a dobogóról.



Simone leírja a honlapján, hogy szándékosan elment a hegyteteji határkőig, és onnan irányba ment lefelé az oldalban, de nemigen tudta kivenni a zöld szélét, úgyhogy nem lett meg a pont. Aztán a jellegfáról is próbálta megfogni, onnan se sikerült. Végül kiderült, hogy "egy bokor mögött, egy lyukban" van, meglehetősen elrejtve tehát. Simone nem tartja 100%-osan fairnek a pontelhelyezést.
Jan Kocbach a verseny után kiment megnézni a pontot, és ő is 5-10 percig kereste; már éppen visszaindult, amikor belebotlott. Szerinte jó helyen volt, csak nagyon el volt dugva.



Az ominózus, térképen és fotón
(fotó: KalevanRasti.fi)

Jukka Inkeri, a Kalevan Rasti (Gueorgiou finn klubja) edzője is kifejti a véleményét erről és még a középtáv döntő néhány pontjáról. Jukka nem fogja vissza magát, amibe tud, beleköt. Szerinte például nincs olyan, hogy sziklalépcső teteje (középtáv 33-as pont), mert "azt tanultuk, hogy a lábánál van". Egyébként Marianne Andersen is a lábánál kereste először, emiatt 15 másodpercet vesztett (10 másodpercre végzett az aranytól). A tájfutásnak nem a szimbololvasásról kell szólnia, az egy másik sportág -- teszi hozzá Jukka, és kifogásolja még, hogy néha nem az objektum közepére volt illesztve a kör, nem bozót sarka volt a pontmegnevezésben, hanem széle stb. A bizonyítással nem vesződve azt is állítja, hogy több pont is 20-30 méterre volt onnan, ahol lennie kellett volna. Ezt azért nehéz elhinni.
Konkrétan a 112-es pontnál egyrészt a zölddel van baja, ami alatt ott maradt a sárga, így fura színe van -- egyébként a RouteGadget-beli térképeken jó a zöld, Jukka úgy érti, hogy a versenyzők a rosszabbik verziót kapták (Makrai Évi blogján is a rosszabbik látható, de az egy összpontos, nem a versenytérkép) --, másrészt azzal, hogy ha el lehetett látni a bokrok fölött, akkor mért nem inkább aljnövényzetnek jelölték a világoszöldes részt is, harmadrészt azzal, hogy el volt dugva a pont.
Megóvni mindenesetre senki nem óvta meg, és több mint valószínű, hogy jó helyen is volt -- jól lerakva a mészégető gödrébe. Gödör jellegű pontnál mindig kérdés, letegyük az aljára vagy inkább ki a szélére. Egy vébén talán nem kell minden pontnak száz méterekről vigyorognia.

4 megjegyzés:

  1. Nagyra becsülöm a Kalevan Rasti edzőjét, de ha megnézzük az IOF hivatalos szimbol-jelkulcsát, ott a "tetején" jel megnevezésénél épp az van írva, hogy akkor kell alkalmazni, "ha a pont az objektum tetején van elhelyezve és az nem a szokásos elhelyezési mód, például: sziklafal teteje". (14. oldal). De a 19. oldalon még képpel, térképrészlettel is van ábrázolva egy ilyen szituáció.

    Kovács Gábor

    VálaszTörlés
  2. Igen, finn barátunk legtöbb kifogása puszta kukacoskodásnak tűnik. Hátha pályakitűző lesz a 2013-as vb-n, és viszontkukacoskodhatunk!

    VálaszTörlés
  3. Azért az esetek 99.99%-ban skandináviában a pontot a sziklafal aljára helyezik. A 112 pont környezetében látható zöld el vagy rányomás már engem is megtréfált a Nevelési Központ és Tettye park térképeknél. Más a Ocad fájl képernyőn nézve és a térkép elmentett változata kép formátumban (pl.jpg) és más lehet a levilágítást követő négyszínnyomásos térkép színhatása.
    Beállítás függvénye ez. Erről talán Ábelke tudna pontos magyarázatot adni.

    VálaszTörlés
  4. Esetleg majd nézegessétek a VB térképeket (amit a versenyen lehetett megvásárolni), és a HK térképeit.
    Konkrétan a bánkútiakra gondolok. Találtam olyat, hogy a VB térképen egymásra volt nyomva a sárga és az egyes zöld (nem biztos, hogy ilyennel futottak a versenyzők), a HK-én viszont nem. És néhol meglepően más volt a két térképen (tartalmilag), ami nyilván abból adódhatott, hogy a VB térképeket az utolsó pillanatig piszkálgatta, finomíttatta az ellenőrzőbíró, mi meg egy "antik" változattal futhattunk. (nekem semmi bajom nem volt egyik térképpel sem, bár 112-es pontom sem volt)
    kovacsp

    VálaszTörlés