2009. augusztus 14., péntek

Hosszútáv

Nők

Minna Kauppi, Simone Niggli-Luder, Anne Margrethe Hausken, Helena Jansson, Hanny Allston. Őket a sprint kapcsán már bemutattam, hosszútávon nagy esélyes még

Marianne Andersen
Norvég, a tavalyi és a 2006-os ezüstérmes, középtávon is van egy ezüstje meg egy bronza. Idén nem kínozza annyira érzékeny Achillese, mint az előző években, így a laza 7-800 óráról visszatért az évi 900 órás edzésmennyiségre (összehasonlításképp: Hubmann nem szokta elérni a 800-at). Idén az eddigi négy világkupa-futamból hármon ezüstérmes volt. Ezüsttel meg bronzzal tele a padlás, már csak az arany hiányzik. Talán majd most.

Jó lehet még a tavalyi bronzérmes svéd Annika Billstam (bár idén eddig nem villogott), sérülésével együtt természetesen a címvédő Dana Brožková, az oroszok (Tatjána Riabkina), a Kauppin kívüli finnek -- náluk nagy hiányzó a tavaly óta vállsérüléssel küszködő világbajnok, Heli Jukkola -- és titkos favoritom, a cseh Eva Juřeníková, aki csendben lépeget egyre feljebb az eredménylistákon, és mint írja, élete formájában érkezik Miskolcra. A gyilkos sorozat utolsó, legkeményebb versenyén a fizikai mellett a pszichés állóképesség is sokat számít majd.


Férfiak

A sprintnél említett Hubmann, Hramov, Wingstedt és Johansson mellett nem megalapozatlanul álmodik aranyról

Anders Nordberg
2007-ben bronz, 2008-ban ezüst, 2009-ben ...? A júniusi oslói világkupán középtávon harmadik, hosszún második volt. A felkészülése remekül sikerült. Mondanám, hogy senki sem állhat az útjába, de Hubmann, Johansson és még néhányan igen.


Matthias Merz
A 2007-es világbajnokra mostanában árnyékot vet a Daniel Hubmann-óriásplakát. A kerületi bajnokságoktól a világkupákig egy kis különbséggel mindig előtte jár a mázlista (vagy simán jobb) Dani. A középtávon talán nagyobb az esély arra, hogy fordul a kocka, mint a hosszútávon, de ha a minden számban induló Hubmann a hét végére kicsit is meghalványul, Matthias kész lesz átvenni a szerepet.


François Gonon
Némi meglepetésre lett tavaly harmadik a francia, aki Thierry Gueorgiou-nak zsenge serdülőkoruk óta jóbarátja és csapattársa, és persze a világelitnek is már éppolyan régóta tagja, mint T. G. Legfőbb célja 2011-ben, hazai pályán megszerezni a világbajnoki címet, de nem bánná, ha addig se kellene eltávolodnia a dobogótól.





Ott lehet még az élbolyban a tavaly 7. finn Topi Anjala, a kétszeres ezüstérmes svájci Marc Lauenstein, a bikaerős orosz Dimitrij Cvetkov és Gueorgiou is, aki bár állítólag szeretné megtépázni Hubmann babérjait, erre idén hosszútávon szerintem nincs esélye. Itt is van titkos favoritom: a norvég Carl Waaler Kaas, aki 2007-ben súlyos túledzettséggel küzdött, állítólag 2008 januárjában is még csak gyalogolni tudott, ennek ellenére lett tavaly a vb-n 11., aztán idén holtversenyben első a norvég világkupa középtávján.
(Fotók: WorldofO)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése