2009. augusztus 5., szerda

Magyarok

Régen, amikor még alapos elemzések jelentek meg a világversenyek után a boldog emlékű Tájfutásban, mindig a személyes értékelést vártam a legjobban; azt a részt, ahol a szövetségi kapitány személy szerint mindenki teljesítményéről mond néhány mondatot. Nagy felelősség ilyen mondatokat mondani (pláne "esemény előtt"), és keveseket ismerek közelebbről a vb-csapatból, de mivel, mint mindannyiunkat, engem is a magyarok várható eredményei érdekelnek a legjobban, nem akarom kikerülni a velük kapcsolatos latolgatást. Annyit könnyítek a helyzetemen, hogy nem személyenként mérlegelem az esélyeket, hanem számonként.


Női sprint


Őry Eszter, Simon Ágnes, Gyurkó Fanni
(fotók: worldofo.com)

Itt a fiatal Őry Eszter (első vébéje) és a rutinos Simon Ági lelki teher nélkül adhat ki mindent magából. Nincs vesztenivalójuk, csak pozitív meglepetést okozhatnak. Gyurkó Fannit, aki blogja tanúsága szerint elképesztő elszántsággal készül, döntőbe várom, és ha ott nagyobb hiba nélkül versenyez, biztosan megjavítja eddigi legjobb sprint-helyezését (36. volt 2007-ben).


Férfi sprint


Lenkei Zsolt, Szabó András, Zsebeházy István
(fotók: worldofo.com)

Lenkei Zsolt, Szabó András és Zsebeházy István is döntőbe fog jutni. Lenkei Zsolti fiatal kora ellenére (elsőéves felnőtt!) rutinos nemzetközi elitversenyző, junior-vb-sprint 5. hellyel, és nemrég az O-Ringenen is kiválóan sikerült neki a rövidtávú futam. Nem tartom kizártnak, hogy az első 20-ban végez. Ifjú harcostársának, Szabó Bandynak első felnőtt vb-je az idei, a döntőbe jutás és az ott minél jobb szereplés elvárásán kívül nem raknék több terhet a vállára. Szerintem a döntőben nagy csatát fog vívni Zsebe Istivel, aki önironikus humorú blogjával immár mindannyiunk szívébe belopta magát, és harmadik vb-jén, a rajtkarantént nem lekésve, nem öt számmal nagyobb cipőben élete legjobb eredményét éri el (tavaly 35. volt).


Női középtáv


Kelemen Bernadett, Makrai Éva, Szerencsi Ildikó
(fotók: worldofo.com)

Mindhárom lány (Kelemen Bernadett, Makrai Éva, Szerencsi Ildikó) döntőbe jut. Kelemen Detti az utóbbi két év vébéin nagyszerűen teljesített, tavalyi hosszútáv 13. helye fantasztikus. Idén középtávon ezt valószínűleg nem ismétli meg, de 30-ba kerülése szerintem reális (2005-ben Japánban 31. volt ebben a számban). Szerencsi Ildi dél-alföldiként a legendás Rostás Irén nyomdokain jár, nem is kívánhatok neki mást, mint hogy ismételje meg az ő legutóbbi magyar vb-n elért 9. helyét. De ha 29. lesz, azt is nagyon megtapsolom (középtávon a 2007-es 43. hely eddig a legjobbja). Makrai Évi pedig egyszerűen Makrai Évi, mint blogjából mindenki látja, Szerencsi Ildivel együtt nagyon céltudatosan, nagyon fegyelmezetten készül a hetedik világbajnokságára, és minden tapasztalata és képessége megvan ahhoz, hogy most középtávon rohanjon akkorát, mint 2006-ban sprintben (akkor 17. volt).


Férfi középtáv


Szabó András, Domonyik Gábor, Kovács Ádám
(fotók: worldofo.com és tajfotos.hu)

Hivatalos közlemény híján csak következtetek arra, hogy mivel Gösswein Csaba csak váltóban indul, a tartalékként jelölt Szabó Bandy kap középtávon is lehetőséget. Márpedig ha megkapja, él is vele; de azt mondom, beugróként a döntőbe jutás is fegyvertény lenne a blogomat támogató hozzászólásra érdemesítő, ezért nagybetűkre érdemes Fiatal Ásztól.
A nagy eseményen belül külön eseményszámba megy Domonyik Gábor indulása. A honi tájfutást majd egy évtizeden át domináló Doma hazai terepén, a Bükk-fennsíkon tér vissza a válogatottba (aki nem tudná: három junior világbajnoki cím, EB-sprint 7. hely, vb-hosszútáv 18. hely, összetett világkupa 9. hely, idei hosszútávú bajnoki cím és megannyi más után). Még mindig ő az a versenyzőnk, aki az idei csapatból a legtöbb időt töltötte a nemzetközi élvonalban, így nem lesz újdonság számára, hogy az első huszonötbe kerül középtávon. Meg fogjuk azért tapsolni rendesen.
A királyok királyának, Kovács Ádámnak (2007: hosszútáv 20.) nem lesz könnyű dolga, ha még Dománál is jobbat akar jönni, de megbirkózik a feladattal. Világversenyeken eddig nem a középtáv volt a legerősebb száma, felnőtt vb-n középtávon még nem is indult, de a Bükkben, hazai terepen robbantani fog. Top 20 és ováció várja.


Női váltó


Gyurkó Fanni, Makrai Éva, Szerencsi Ildikó
(fotók: worldofo.com)

Céltudatos felkészülés és rendkívüli elszántság jellemzi lányainkat, Gyurkó Fannit, Makrai Évát és Szerencsi Ildikót. A tavalyi 10. helyhez képest csak a letteket, az ausztrálokat (Hanny Allstonnal azért nehéz lesz elbánni) és a kínaiakat (jönnek a kínaiak!) kell megelőzniük, plusz meglepetésként a betliző cseheket, és máris megvan a világraszóló 6. hely! A versenyt végigőrjöngő tömeg extázisban tombol, többen elájulnak örömükben. Pedig csak reális eredmény született.


Férfi váltó


Gösswein Csaba, Lenkei Zsolt, Kovács Ádám
(fotók: worldofo.com)

Gösswein Csaba tudja, hogy még a tavalyinál is jobbat jön, és az élbolyban fog érkezni. Lenkei Zsoltnak ott lesz a lábában az előző napi sprint sebessége. Kovács Ádám kipihente középtávon szerzett szenzációs helyezését, és ismét szétszedi az erdőt és a világbajnoki mezőnyt. A vége legrosszabb esetben 6. hely, de a legjobb eset válik valóra. Fiatal sportolók a levegőben.


Női hosszútáv


Gyurkó Fanni, Kelemen Bernadett, Szerencsi Ildikó
(fotók: worldofo.com)

Gyurkó Fanni két éve 25., tavaly 23. volt, most kitűnő váltófutásától feldobva érvényesíti fizikai képességeit, és betör az első húszba. Kelemen Detti tavalyelőtt 29., tavaly 13. -- a számtani sor szerint a mínusz 3. hely következne, de ha reálisan nézzük, a tavalyi eredmény megismétlése vagy nála is egy top 20-as helyezés nagyon-nagyon megörvendeztetné a lányokért dobogó szívünket. Szerencsi Ildi 2004-ben és 2006-ban próbálkozott vb-n a hosszútávval, akkor nem sikerült döntőbe jutnia. Most biztosan bejut. A jó váltószereplés őt is fel fogja dobni, és versenyben lesz Fannival és Dettivel a legjobb magyar címéért.


Férfi hosszútáv


Kovács Ádám, Lenkei Zsolt, Dénes Zoltán
(fotók: worldofo.com)

Kovács Ádám, a kerek számok specialistája (2007: 20., 2008: 30.). A szakértő szavazók 50%-a szerint idén 15-ben lesz. Legyen 10., és ünnepeljünk. Nem tudom, van-e olyan menő a nemzetközi elitben, akit még egyszer se vert meg. Idén a Spring Cupon Merzet és Hubmannt is. Elég, ha hozza, amit tud, és mindenki boldog lesz.
Lenkei Zsolt. Felnőtt vb-n először fut hosszútávot. Mivel ekkorra már a váltóban olyan kiválóan teljesített, részemről kalapot emelek, ha 30-ba kerül. Aztán évente csak 3 helyet előrelépve 10 év múlva akármi is lehet.
Dénes Zoltán. Utoljára hagytam Dénes Zolit, mert elfogult vagyok vele, mint kiskunsági földije, klubtársa, néha helyesbítőtársa, rendezőtársa és ki tudja még, mije. Nagyon örülök, hogy sikerült bekerülnie a vb-csapatba. A hosszútáv döntőjén egy nagy versenyzői pályafutás zárul le, Zoli legjobb egyéni vb-eredményét fogja elérni (2006-ban 41. volt hosszútávon). A jövendő válogatott eredményeinek alapját, a jó térképet és jó pályákat adó helyesbítői és rendezői pályafutás azonban folytatódik.


Ne feledkezzünk meg a tartalékokról, Domján Zsuzsannáról, Hrenkó Ivettről, Kerényi Mátéról és Vonyó Péterről, meg a nem-tartalék, de majdnem bekerült Józsa Gáborról sem. Minőségi cserék, és a többiekkel meg a vezetőséggel és minden közreműködővel együtt nagyon sokat tettek azért, hogy sikeres legyen a csapat.


Összegzés

Szurkolói elégedettségi küszöbnek azt javaslom, hogy a magyar válogatott érje el az utóbbi évek történetének legjobb döntőbe jutási arányát. Bár a hangoztatott cél az egyszámjegyű helyezések elérése, szerintem aki az egyéni számokban húszba kerül, az világraszólót teljesít. Váltóban, ha minden összejön, tényleg reális esély van tízen belüli helyekre. A mindenbe a hazai szurkolók nagyon erősen beletartoznak. Legyünk ott és ordítsuk a csúcsra a mieinket!

7 megjegyzés:

  1. Ok. Akkor találkozzunk az alábbi helyen aug. 16 9:00 és 10:00 között. 48fok 03'23"N, 20fok 37'41"E
    Keresd a sok-sok VB-t megjárt piros-fehér-zöld zászlót (talán a "mezőny" legnagyobbja, Domján Pistié Pécsről, nem az amire gondolsz -:)
    Hejja Ági, Évi, Ildi, Eszti, Fanni, Detti, Zoli, Doma, Ádám, Isti, Zsolti és Bandyka!
    Hopp, hopp, hoop!

    VálaszTörlés
  2. és addig is hallgassátok Nicola Manfredi fülbemászó dallamait:
    http://www.youtube.com/watch?v=mmLHQZ9Op-E

    VálaszTörlés
  3. Bocsi, és még Hajrá Csabi! (A hét mesterlövész utolsó tagja)

    VálaszTörlés
  4. Csabinak mér?? :)

    zsebeisti

    VálaszTörlés
  5. Hungarians go, go, go!

    VálaszTörlés
  6. Én csak azt szeretném:

    Fiúk!
    Szabadítsátok meg Csontit a rá nehezedő tehertől! (egyéniben 9.)
    És ha a váltók hoznák a "hazai szokásosat" (83-ban 6-6.), akkor fülig érne a szánk!
    De ha a népes csapatot (most tényleg volt miből válogatni), az edzésmunkát, elszántságot, vért, verítéket, stb. nézem, akkor nekem már most is fülig ér!
    Hajrá!

    kovacsp

    VálaszTörlés