2009. augusztus 24., hétfő

Meglepetések

Kezdjük a vb-élmények ráérős feldolgozását a kisebb-nagyobb meglepetések listájával.

A sportszerűség diadala a férfi váltón. Biztos vagyok benne, hogy mindenki, aki látta vagy hallotta, ami történt (az élen haladó svéd Martin Johanssonnak egy ág fúródott a combjába 10 centi mélyen, a győzelemért küzdő Gueorgiou, Nordberg és Smola megálltak segíteni neki), most jó ideig segítőkészebb lesz, ha bajban lévő sporttárssal találkozik a pályán vagy akár azon kívül. Nehéz helyzetben volt a zsűri a rendezőség, amikor döntenie kellett, kihirdessék-e az eredményt vagy sem. A választott megoldás (nincs dobogó a helyezetteknek, kézbe kapják az érmeket) amolyan okos lányos "hoztam is ajándékot, meg nem is" típusú volt. Lehet, hogy az lett volna a legtisztább, ha valaki megóvja az eredményt, és aztán a váltó újrarendezése mellett döntenek, egy későbbi nagyobb nemzetközi verseny keretében (mondjuk a szeptemberi svájci világkupa-döntőn). A svéd tévé-tudósításban látható, ahogyan Martin Johansson szülei a megmentőket ölelik az átfutóponton, s ahogyan Thierry átadja a véres végű bűnös gallyat az édesapának (a "Silver till damerna..." c. klip közepe táján).
Így a magyar fiúk szenzációsan hangzó ötödik helyének se lehet felhőtlenül örvendezni -- a baleset nélküli kilencedik is nagyon jó eredmény lett volna.

Linnea Gustafsson eredményei. A 23 éves svéd lány nem a semmiből jött (a Világjátékokon szerzett egy bronzot, a tavalyi EB-n hetedik volt sprintben), mégis elég hirtelen tört be a világelitbe sprint-ezüstjével és hosszútávú ötödik helyével. Junior vébén például soha nem is indult. Persze ha valahol, akkor Skandináviában fordulnak elő ilyen versenyzők, akikről mi még alig hallottunk, aztán ha bekerülnek a válogatottba, verik a világot. Meglátjuk, mire viszi még a kis Linnea.

Carl Waaler Kaas eredményei. Alaposan lebőgtem ezzel a norvéggal, amikor titkos favoritnak neveztem hosszútávon: kiesett a selejtezőben. Mentségére szolgáljon, hogy a "halálcsoportba" került, ahol Mats Haldin, a döntő negyedik helyezettje is csak az utolsó bejutó helyet tudta elcsípni. A sprint selejtezőben meg sikerült kihagynia egy pontot, így ott is kiesett. Több van ebben a Carl gyerekben, mint amit itt mutatott; remélem, lesz még alkalma bizonyítani.

POL&POR. A lengyel férfiak 6. (valós értékén: 10.) helye a váltóban nekem mindenképpen kisebb meglepetés, és az a portugál junior, Tiago Romao döntőbe jutása is sprintben. A portugálok sok téli edzőtábor és verseny után sikeres mesterek-vb-t rendeztek tavaly, és úgy tűnik, a jó terepeken és térképeken kezd felnőni egy versenyzői generáció. Mindig jó látni, ha a nagyok csatájába bele tudnak szólni a kicsik is.

Fabian Hertner ezüstérme. A kis svájci se most tűnt fel (junior világbajnok volt 2005-ben középtávon), de ezüstre, pláne Hubmannénál jobb eredményre talán ő se számított. Nyilván nem tett rosszat neki a júliusi magaslati edzőtábor és az, hogy utána hetekig csak a sprintre koncentrált (ebben az egy számban indult a vébén). Pár évvel fiatalabb Hubmann-nál és Merznél, logikus, hogy pár évvel utánuk érett be.

Peter Öberg eredményei. Mindenki többet várt az idei világkupát vezető cipődizájner középtáv-specialista svéd félistentől. A középtáv 15. helyénél mindenképp, de a hosszú 13. helyénél is. A váltó lehetett volna a szépségtapasz, ahol remekül ment neki (is), de Johansson balesete keresztülhúzta a számításokat. A blogján a kontinentális terepre, azon belül a bazi nagy hegyekre fogja a rossz szereplést. Lehet, hogy ő csak a saját hazájában tud próféta lenni?

Az arénák. Nem láttam még vébét testközelből, így nincs sok összehasonlítási alapom, mindenesetre nagyon kellemes meglepetés volt, mennyire látványos átfutásokat-befutásokat-közvetítést sikerült csinálni. A sprinten nekem kicsit sok is volt a jóból: legalább három fronton pörögtek az események (kivetítő, átfutás, befutás), így nézőként én is csak pörögtem, mint a búgócsiga. Úgy tűnik, a sprint kicsit rövid ahhoz, hogy igazán rá lehessen hangolódni szurkolóként. A váltón nem működtek a részidők, de a szpíkerek, Árpi és Per kézi időméréssel és mobillal gyorsan úrrá lettek a helyzeten. (Kocsik Árpi egyébként a World of O élő blogjának egyik hozzászólója szerint a legjobb angolságú nemzeti vb-szpíker, akit valaha hallott. Éljen nemzetközi szintű bemondónk!)
Szóval gratula a rendezőknek ehhez is, meg a remek pályákhoz is. A hosszú döntő terepéről mindenki áradozott, Simone azt mondta, csudálatos volt az erdő, Linnea Gustafsson azt írta a blogján, néha olyan szép volt a kilátás, hogy alig akarta elhinni. Októberben megnézzük mi is.

8 megjegyzés:

  1. A három fiú tapsban azért megkapta azt, amit a világbajnokok is, persze meg is érdemelték.
    A csapattársaiknak sem lehetett könnyű, mondjuk F.Gononnak, aki elég hátulról hozta vissza a franciákat, bár az egész váltóverseny abból állt, hogy esélyesek csúsznak le messzire, vagy másznak vissza onnan. Valószínűleg mindenki megelégedett volna annyi izgalommal is, amennyi a baleset nélkül lett volna.
    Öberg nyilatkozatáról: ha jól emlékszem, a 83-as VB után a svédek kb. ugyanezt mondták (sok szint), bár akkor legalább a lányaik vittek mindent.
    kovacsp

    VálaszTörlés
  2. Az illetékesek majd biztos megírják a férfi váltó sztorit a Tájoló különszámában. Apró helyesbítésként csak annyi, hogy a zsürinek - ha jól tudom - nem volt szerepe a döntésben (ők akkor jönnek képbe, ha óvás van és ilyen nem volt; de például a hosszútáv döntőn már ők döntöttek a finn óvásról).
    Zetor

    VálaszTörlés
  3. A sérüléshez csak annyi adalék, hogy bizonyára nem mindenki tudja, hogy a svéd srácot első orvosi kezeklésben az éppen arra bringázó Péley házaspár (Iván és Gabi)részesítette. A később terepjáróval érkező segédápolónál lévő készletből ők szúrtak vénát és kötötték be az infúziót, és nyomattak be a fiúnak egy kis nyugtatót.
    Martin a banketten már megjelent mankóval a krezében. Iván elmondása szerint nagy vaddisznó a srác, ha igaz akkor tavaly az arcát kaszabolta fel egy versenyen.
    Nemelek

    VálaszTörlés
  4. Ami a kivetítést és az arénát illeti:

    Szép és jó volt, de az előzetes látványtervekhez képest és korábbi Világbajnokságok szinvonalához viszonyítva azért elmaradt a valóság.
    Nyugaton több pénzzel, több kamerával és ilyen téren nagyobb tapasztalattal dolgoznak.

    A lényeg persze abszolút rendben volt és ez számít.

    VálaszTörlés
  5. Pályák vonalvezetése? Hosszú táv: csak egy gondolkodtató átmenet volt a két pályában, a fiúk 1-2 átmenete. A hölgyek alig kaptak a töbrösben feladatot, kivéve a pillangó. Fizikai pályák voltak, mint anno Franciaországban 1987-ben.
    Ádám nagyon jó fizikai állapotban volt, de elhibázta az 1-2 átmenetet, a pillangó végét és a 21-22 átmenetben is volt egy 90 fokos elfutása. (mást mutat a berajzolt útvonal és mást a GPS nyomkövető)
    Arénák: a sprint közvetítése ott a helyszínen fantasztikus volt, mit adott át a hangulatból a a sport1 ???? A váltó közvetítése kicsit uncsi volt, csak a baleset hozott izgalmakat.
    Nézői problémáim: kissé zavaros parkoltatás, életlen fűnyírók, sörcsapoló asztalok hiánya (nem nekem, mert én ebből is visszafogottan fogyasztok) vagy Sporttörvény szabályainak szigorú betartása. Kevés büfé. Árpi gyenge hangja, a svéd muki lehengerlő volt, a végére már egészen jól megértettem az angolt. A selejtezők eredményei lasan jelentek meg a neten és szokatlan névrövidítésekkel. Fotók csak másod vagy harmadnapra voltak elérhetők a hálón és azok is kicsit rendezetlenek.
    Jó volt látni a világ élmezőnyét itt pici hazánkban.
    Nemelek
    Ui: Detti lányomnak is sokat kell még tanulnia. Csak az időt nem lehet megállítani.

    VálaszTörlés
  6. Manapság a középtávok a technikásak, a hosszúk az utóbbi években tényleg fizikai pályák voltak, egy nagyon hosszú meg még egy-két hosszabb fajta átmenettel. A vb-k pályakitűzési szempontból uniformizálódnak, az EB-ken még inkább mernek a rendezők különlegesebb tereppel vagy pályákkal előállni (pl. a tavalyi lett EB meghökkentően nehéz középtávja és a hosszútáv fantasztikus terepe). Erre mondja a népnyelv, hogy a vb "kirakatverseny". Ehhez képest üdítő színfolt volt idén az erdei-állatkerti sprint.
    Ami Ádám hibáit illeti: Merz, aki utána rajtolt, beszámol a honlapján (www.matthiasmerz.ch) a versenyéről, és onnan kiderül, hogy nem csak Gononnal, de vele is sokat volt együtt Ádám (a rajtsorrend: Ádám-Merz-Gonon). Merz ugyanazt az útvonalat választotta a kettesre, mint Ádám, szerinte ez 2:30-as veszteséget jelentett. A pillangóban a svájci kicsit el tudott szakadni a másik kettőtől, de a 21-re utolérték; megint le akarta tenni őket, a nagy sietségben csinálta a hülyeséget a 22-re, Ádám meg a francia utána. A 26-ra először egy női pontot fogtak, amit Merz és Ádám észrevett, Gonon valószínűleg nem, ez lett a veszte. Az tényleg látszik, hogy Ádám fizikailag nagyon jó, közel van Merzhez (a tavaszi Spring Cupon ugyebár verte is).
    A részidő-táblázatok névrövidítései először nekem is furcsák voltak, de rájöttem, ha rányomok az oszlop tetejére, átvált teljes névre. Így már inkább a "szellemes megoldás" címkét érdemli a megjelenítési módszer.

    VálaszTörlés
  7. Az ápolónők szobácskájában nem volt időm kísérletezni a szoftverrel.
    A csatornában, kőmező pontmegnevezést (epevezeték elzáródás)a dokimnak (Dr. Lomb, mint a fákon a falevél)sikerült csütörtök estéről kedd reggelre patakfolyássá változtatnia, így a megnyitón már Miskolcon lehettem.
    nemelek
    Ui: Halász Miklós: Pályakitűzés c. munkája a Hibás résztávok/Párhuzamos résztávok között említi a VB egyéni 2-3 és 10-11 átmenetének kialakítását. Ádám nem csak azzal vesztett időt, hogy alulról került, hanem mert így a 10-11 átmenetben sem tudta kihasználni a "járt utat a járatlanért el ne hagyd szabályt".
    Más: a hosszú táv selejtezőjén érdekes lehetett a párhuzamosan rajtoló férfi futók együtt haladása az 1.pontjukra. Akinek az útvonalát megnéztem az mind felül haladt a gerincélen, és így az átmenetük 90 %-t együtt tették meg. Magyar kártyát vittek magukkal?

    VálaszTörlés
  8. GPS reklám. Még most is előfizethető, nem is magas árért 5 eur versenynaponként a GPS útvonalak. Itt már tisztán látható, hogy Ádám a 6. pontig felvezette a pályát a két legénynek. Gonon pedig megmutatta nekik a járt utat a 10. pontot követően. Majd kétzser is eljátszották a tömegefektust azaz, hogy egy bolond százat csinál. Merz frissítettt a legtovább a kis kör előtt. De ekkor már tudta, hogy nincs esélye a győzelemre.
    Nemelek

    VálaszTörlés