2009. augusztus 27., csütörtök

Vágy és valóság

Ha már tippeltünk, összegezzük is, mi jött be és mi nem.

A Zsebe-féle szavazást szerencsére már mindenki elfelejtette, jobb is. Isti még sok vébén megmutathatja, mit tud valójában.
A férfi váltót a szavazók fele hatba várta, és az eredménylistán ott is végzett. A valós erőviszonyokat tekintve azonban annak a 35%-nak lett igaza, aki 7-10. közötti helyre tartotta jónak a fiúkat. A lábukban benne volt egy valós hatodik hely, ami szenzációs lett volna. Reméljük, még sok évig folytatják mind a hárman, és húzzák magukkal a többi fiatalt.
Megoszlottak a vélemények arról, hogy Gyurkó Fanni hanyadik helyen hozza a női váltót. Az optimistáknak lett igazuk, mert Fanni nagyszerűt futott, mindössze 1 perc 16 másodperc hátránnyal jött a hetedik helyen. Ezt konkrétan 23% találta el, de nyilván a 0-1 percre szavazó 22% sem elégedetlen. A pesszimisták pedig legközelebb gondolják meg.
Kovács Ádámról a szavazók 47%-a gondolta úgy, hogy hosszútávon képes tízbe kerülni. A holtversenyes 17. helyet tartalmazó 16-20-as sávra csak 10% szavazott. Azt hiszem, Ádámmal kapcsolatban kicsit túlzók voltak a várakozások. Azt idén is bizonyította, hogy ott van a világ élmezőnyében, és pár éven belül bármire képes lehet.
53% úgy vélte, hogy hosszútávon születik a legjobb egyéni magyar helyezés; ez így is lett, Ádám 17. helye minden idők hatodik legjobb magyar férfi hosszútávú eredménye (holtversenyben Kelemen Jánossal, aki a második legjobb eredményt, a 15. helyet is bírja, Lantos Zoltánnal együtt).
Hogy milyen haszonnal járhat egy sikeres vb és Hungária Kupa, arra 70% válaszolta azt, hogy lesz egy szép emlékünk (ami azért nem elhanyagolható haszon), a második és harmadik legtöbb szavazatot a tájfutás ismertségének növekedése, illetve versenyzőink elismertségének növekedése kapta. Én a tájfutás ismertségével kapcsolatban kicsit szkeptikus vagyok, azonban Gyurkó Fanni remek váltófutását, Őry Eszter vagy Szabó Bandy döntőbe jutását és a többiek jó eredményeit sokan látták a világ tájfutói közül, és bekerülhetnek az ismerősen csengő nevek közé.
A következő magyar egyéni világbajnokról 29% véli úgy, hogy az idei csapattagok között keresendő, 33% úgy, hogy a mai fiatalok közül fog kikerülni. Így legyen vagy úgy legyen!
Érdekes, hogy 77% úgy vélte, hogy férfi sprintben van esély megdönteni az eddigi magyar helyezés-rekordot, és 62% úgy, hogy férfi középtávon (is). Az egyéni számok közül végülis valóban sprintben került a legközelebb Lenkei Zsolt a korábbi legjobb eredményhez: Doma 20. volt Svájcban, Zsolti most 25. A hivatalos eredményeket tekintve azonban az a 10 ember járt legközelebb az igazsághoz, aki a férfi váltóra tippelt, hiszen a 3. és az 5. hely között csak 2 a különbség.
Az elégedettségi felmérés még folyik, legtöbben azt mondják, reálisan erre lehetett számítani. Én a nagyon szép szereplésre szavaztam, mert 18 döntőbe jutási kísérletből csak 5 nem sikerült, ebből kettő, Simon Ágié sprintben és Szerencsi Ildié középtávon nagyon kevésen múlott. Ez 72%-os bejutási arány, ami magunkhoz képest nagyon jó. Persze jövőre cél a 85, két év múlva a 100%!

4 megjegyzés:

  1. A megszületett-e a következő magyar világbajnok kérdésről jutott eszembe,hogy ez a mostani csapat mennyire fiatal lesz még jövőre is.Ha a két idősebb férfi és női versenyzőt nem számolom,gondolom ők már nem indulnak VB-én./elnézést ha még mindig próbálkozni akarnak/Tehát az átlagéletkor 23 év lesz!Végülis még akár 10 évig is javíthatják az eredményeiket!

    VálaszTörlés
  2. Igen, örvendetes, hogy ilyen fiatal csapatunk van, viszont kár, hogy az én korosztályom (1980 környéke) a fiúknál nemzetközi szinten "lyukas". Vannak a 72-76-os "nagy öregek" (Doma, Dénes Zoli, Lévai Fecó, Létra), meg a fiatalok, akik már évek óta a csapat gerincét adják. Na, majd lehet, hogy spekulálok erről valamit egy külön bejegyzésben.

    VálaszTörlés
  3. Kedveském és milyen versenyre jöttek ennyien? - kérdezte bekőltözésor a portás néni az E3-as épületben Miskolcon. De rajta kívül másokkal is beszélgettünk különböző helyeken Miskolcon, s fogalmuk sem volt mi zajlik a közelükben. Ha végig zongorázzuk a válogatottakat adó egyesületek honlapját vajon hányon találtok előzetest, vagy hírt a VB-ről? Ha keresgélünk a válogatottakat adó városok, megyék média hírei között hány helyen találsz friss, vagy annak látszó infót? Talán csak a pécsiek dicsekedhetnek folyamatos megjelenéssel - gondolom Janónak köszönhetően. S az egyesületi honlapok közül az ARAK-ál olvashatók Bota lelkes és biztató írásai.S bizony nem is könnyű megjelenni, mert sok féle érdek motiválja a lapokat.Fejérben a VB megnyitóról és Fanni, no meg Somek VB szerepéről csak a Fehérvári Hírek és a Fejér Megyei Hírlap közölt rövid tudósítást. A város hivatalos honlapja a fülét sem mozgatta, de érdekfeszítő cikket közölt a serdülő krikett csapat két edző mecséről. A VB rendezőség média és PR tevékenységét ennek fényében nagyon gyengének tartom.
    (Andor)

    VálaszTörlés
  4. Szia Andor,
    Kicsit mentegetőznöm kell. Én itt Pécsett már évek óta (tíz éve) nem alakítom, formálom a tájfutó életet. Nagyon kedves amikor sokan rám gondolnak és dicsérik a versenyeinket, válogatottjaink szerepléseit stb. stb. A sajtónk évek óta jó a nyári időszakban. Két-három ok miatt. Egy, vannak eredmények (néha kifejezetten jó is akad köztük pl. Dorka EB címe, Máté második helye). Kettő, mindig van válogatott színekben induló korosztályos versenyző(nk) innen Pécsről. Három, nyáron a csapatsportágakban uborkaszezon van. Négy, bizonyára jó a kapcsolatunk is. A PécsTV sportrovatvezetőjét hosszú évek óta ismerem, a Pécsi Hírek sportszerkesztőjét szintén. (Fiammal együtt járt a lánya oviba.) De a cikkek befolyásom nélkül jelennek meg, így a Dunántúli Naplóban is.
    Üdv, Janó

    VálaszTörlés