2009. augusztus 25., kedd

Sihuhu

Ritkán láttunk olyat a vébén, hogy a győztes magányosan fusson be. A középtávon nevezetes a Ionut Zinca-Thierry Gueorgiou páros és a Dana Brožková-Radka Brožková-Helena Jansson trió együttműködése, a hosszútávon pedig az Olaszország első világbajnoki érmét szerző ex-orosz Mamlejev maratoni ragadása együttfutása Hubmannal.

Legnagyobb szerencsénkre vannak az okos tájfutók között még okosabbak, akik veszik a fáradságot, hogy a részidőkből sokatmondó statisztikákat készítsenek. Egyikük Martin Lerjen, akinek köszönhetően nagyon érdekes együttfutási táblázatokon csámcsoghatunk a női középtáv, a férfi középtáv, a női hosszútáv és a férfi hosszútáv részidői alapján.

A részletek angolul a táblázatok előtt olvashatók, a lényeg: a sötéttel zöldített sorszámú pontokon együtt volt valakivel az illető (hogy kivel, az az egeret a sorszám fölé víve kiderül), a világossal zöldített sorszámú pontokra valószínűleg az egész átmenetben együtt voltak. A statisztika oszlopai közül legérdekesebb a három utolsó, az I, a J és a K. Az I azt mutatja, mennyi időt nyerhetett az illető az együttfutásnak köszönhetően (negatív szám esetén időt veszített a bolyozás miatt!), a J a bolyozás nélküli valószínű célidejét, a K pedig azt, hanyadik lett volna bolyozás nélkül. (A modell azt tekinti együttfutásnak, amikor egy pontot 15 másodpercen belül fognak ketten vagy többen.)

Egy-két érdekesség: középtávon François Gonon Doma nélkül egy hellyel hátrébb végzett volna. Kovács Ádám (legalábbis a pontokon) senkivel sem találkozott, és ha mindenki más is ennyire önállóan tájékozódott volna, négy hellyel előrébb végzett volna. Ionut Zincának 211 másodpercet és 20 helyet(!) jelentett, hogy a 7-estől TG-vel ment (tegyük hozzá, volt, hogy ő ment elöl). A nőknél az aranyérmes Dana Brožkovának inkább hátrányára szolgált, hogy együtt haladt Helenával és Radkával. Úgy tűnik, a nőknél az első 9 helyezett vagy egyedül ment, vagy nem vált hasznára a bolyozás. Kelemen Dettinek 5 helyet jelentett, hogy el tudott menni a lett Aija Skrastinával, Makrai Évinek csak kettőt, hogy többekkel találkozott a pálya második felében.

Hosszútávon a férfiaknál Mamlejev 9 helyezést profitált Hubmannból, Graham Gristwood 7-et Gueorgiou-ból. (Emil Wingstedt esetében az óriási negatív szám nem releváns, mert olyan sokat volt együtt Ruslan Glibovval, hogy "magányos" sebességét nem lehet reálisan megállapítani.) Mats Haldin első indulóként, végig egyedül futva lett negyedik, le a kalappal. Kovács Ádámnak 70 másodperc haszna származott Gononból -- aki sajnos diszkózott, pedig nagyszerű középtávú és váltófutásai után megérdemelt volna még egy jó eredményt. Lenkei Zsolti relatíve keveset volt együtt Dmitrij Cvetkovval, ám ebből is közel egy percet profitált -- de az orosz is felet. A nőknél Simonénak inkább hátrányára szolgált, hogy együtt ment Kauppival, utóbbinak inkább előnyére. Ugyanez megfigyelhető Brožková és Hausken esetében. Marianne Andersen itt is, mint a középtávon, teljesen egyedül érte el az ezüstöt. A spanyol Esther Gilnek tízpercnyi javulást jelentett, hogy végigjött az ausztrállal. Gyurkó Fanninak hét és felet, hogy velük, illetve Helena Janssonnal tudott haladni. Szerencsi Ildi sokat küzdött egyedül, és bolyok nélkül is 27. lett volna; Kelemen Detti is magányosan harcolt az utolsó körig, és ha mindenki egyedül megy végig, öt hellyel előrébb végezhetett volna.

Mindez persze becslés, de a tendenciákat jól jelzi. Ugyanakkor nem hiszem, hogy el kéne ítélni azokat, akik egy világbajnokságon elfutnak az őket utolérőkkel; ők csak élnek a lehetőséggel. Ha azt akarjuk, hogy ne legyenek olyan, egyeseket óvásra ingerlő esetek, mint pl. Mamlejevé, a szabályokat kell megváltoztatni. Vagy úgy, hogy csökkenjen az együttműködés lehetősége (nagyobb rajtidőköz), vagy úgy, hogy olyan versenyformát vezetünk be, ahol teljesen legális az együttfutás (tömegrajt vagy vadászrajt).

8 megjegyzés:

  1. Valami érthetlen ebben a fejtegetésben!Ha Gonon utoléri a 8 perccel előtte induló Domát, vagy Ádámot a hosszún , talán ő a jobb és elsősorban nekik van hasznuk az együttfutásból.Ugyanez,ha Esther Gil és Fanni befogja az ausztrál Ewelst,miért ők a hibásak,hiszen akkor ő volt a gyengébb!Azt pedig senki sem vitatja,hogy többen futva eredményesebbek.Mivel még a magyar OB-kon is ez a jellemző és még sincs nagyobb indítási idő,pedig kevesebb a versenyző.

    VálaszTörlés
  2. Mégis mi legyen,talán álljon meg akit utolértek,vagy fordítva aki utolérte a másikat?Az együttfutáshoz is kell edzettség.Egyébként ez jellemző már minden versenyre.Svédországban pl.világkupán volt vadászrajt és páros indítás is!

    VálaszTörlés
  3. Elég furcsa,hogy a gép mellől te akarod megítélni,hogy kik együttfutnak,kik együttmüködnek,kik ragadnak,kik vonatoznak!Martin Lerjen sem volt az erdőben,és egyáltalán kicsoda? Kár ilyen céltalan elemzéssel rombolni a VB eredményeket! Régen nem voltak ilyen prgramok és pl.Csonti sem egyedül futva érte el a 9. helyet.Szóval az egész nem okosság,csak feleslges okoskodás!

    VálaszTörlés
  4. Hű, Máté! Ezt megkaptad! :) Utóbbi hozzászólónak mondom, ez csak egy fordítás a fentebb említett úriember elemzése alapján, (amiről senki nem állítja, hogy szent és sérthetetlen) és nem Máté saját véleménye! Amit a ragadás/együttfutás gondolatmenetét illeti, kár lehurrogni, mert ez nem egy újekeltű "probléma", szituáció, amiről örökké meg fognak oszlani a vélemények. Illetve még egy adalék: a tájfutás őshazájában ítélik el legjobban az együttfutást, úgyhogy talán nem hülyeség odafigyelni az ő érveikre is.

    zsebeisti

    u.i.: legközelebb légy szíves tiszteld meg Mátét azzal, hogy aláírod a kommentedet! köszi!

    VálaszTörlés
  5. István, köszönöm megszólalásod. Az első három hozzászóló kicsit figyelmesebben is olvashatott volna: egyáltalán nem ítélek el senkit, csak a részidőkből Martin Lerjen elemzése alapján kiolvasható kvázi-tényeket közöltem.
    Mellesleg nem biztos, hogy ha valakit utolérnek, abból az utolértnek végső összesítésben haszna van: lehet, hogy elkezdik egymást hülyíteni, és nagyot hibáznak; vagy a lassabbik egy ideig megy a gyorsabbikkal, aztán leszakad, és a kimerültségtől hibázik.

    VálaszTörlés
  6. Ja, és a Gonon-Doma párosról az első hozzászólónak: igen, az elemzés azt mutatja, hogy Domának volt több haszna abból a két átmenetből, amit együtt mentek, de két másodpernyi haszna Gononnak is volt, azaz: ezekben az átmenetekben az átlagsebessége egy lehelettel magasabb volt, mint a többiben. Ha jól emlékszem, az átfutó környékén voltak együtt, úgyhogy lehet, hogy csak az útfutás miatt voltak gyorsabbak, és az egésznek semmi jelentősége. Mindenesetre a táblázatból a két másodperc olvasható ki, és ez a két másodperc a szoros verseny miatt egy helyet jelent Gononnak -- és mért ne fényezzük Domát, ha megtehetjük.

    VálaszTörlés
  7. Továbbra sem tudjuk ki az a Martin Lerjen ,és honnan tudja ,hogy a bolyon belül az átmenetekben ki hol fut,hiszen csak a pontfogást tudja.Máté,a kommentben nem azt írták,hogy elítéled,hanem megítéled,vagyis véleményt mondasz.Most azok a mártírok akik éppen senkivel nem futottak...Ezért kell jó helyen döntöbe jutni!Érdekesebb lenne,ha közvéleménykutatásaid elemeznéd,hogy bejött-e?

    VálaszTörlés
  8. A svájci Martin Lerjen, amennyire tartalomgazdag honlapjából (http://www.arua.ch) meg tudom ítélni, tájfutó, programozó, térképhelyesbítő és fotós. Több nagyon alapos cikket írt és fog írni tájfutó témákról, az együttfutás-elemző módszerét rengeteg verseny adatai alapján tökéletesítette és fogja még tökéletesíteni. Ennek alapja a tizenöt másodperces határ, tehát az, hogy azok vannak egymásra hatással, akik egy adott pontot tizenöt mp.-en belül fognak. Ez a határ nem önkényes becslés, nagyszámú pontfogás statisztikai elemzése alapján határozta meg (http://www.arua.ch/insp/214.html).
    Nem tudja, hogy az átmenetekben ki hol fut, de ha sorozatosan együtt fogják a pontokat, nagyon valószínűtlen, hogy gyökeresen eltérő útvonalat választottak az átmenetekben.
    Szerintem ilyen statisztikák alapján nyugodtan meg lehet ítélni, ki futott együtt és ki nem. Lerjen úgy véli, hogy az ezekben jelzetteknél a valóságban inkább több, mint kevesebb egymásrahatás történik a versenyzők között.
    Hogy ki mártír és ki nem, azt mindenki eldöntheti maga. Mint Zsebe is írta, a téma nem most került napirendre, és nem holnap fog lekerülni onnan.

    VálaszTörlés