2009. augusztus 4., kedd

Interjú Matthias Merz-cel

A lengyel Wojciech Dwojak és Wojciech Kowalski készített egy interjút Matthias Merz-cel, a 2007-es hosszútávú világbajnokkal a magaslati edzőtábor során.

Wywiad z Matthiasem Merzem from PZOS.tv on Vimeo.


A bajnok szavainak veleje magyarul: jópár éve nincs edzője (mivel aki volt, családot alapított, és már nincs ideje Matthiasszal nyűglődni), maga írja az edzésterveit, néha a szövetségi kapitánnyal, Thomas Bührerrel konzultál. Ez a helyzet nem általános a svájci válogatottban, többeknek külön atlétikai edzőjük és atlétikai klubjuk is van. Szerinte kevesebbet, de intenzívebben edz, mint a többiek, futóedzéseinek a 80%-a gyors futás. A kemény heteken 14 óra körül fut, és van két erősítő jellegű edzése is. Eddig csökkentett óraszámban tanult az egyetemen (építészmérnöknek), ősztől teljes gőzre vált, nem tudja, ez hogyan befolyásolja majd az edzésmunkáját.

A svájci tájfutásról általában azt mondhatja el, hogy kb. 3000 tájfutó lehet, és jellemző, hogy nincs mozgás a klubok között. Ki hova született, ott éli le tájfutóéletét. Az elit mezőny vékony, de erős, a férfiaknál kb. tizenöten lehetnek, akik közel egy színvonalon vannak.

Mivel csak egyszeres világbajnok, nem ismerik meg az utcán, mint Simone Nigglit, de Aargau kantonban, ahonnan származik, a legtöbben ismerik a nevét.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó az oldal!
    Talán már rég erre a kis plusz-ra van szüksége a magyar 21-nek.

    Mivel nem vagyunk egy média közeli sport - nagyon kevesen foglalkoznak vele, hogy mi is zajlik itt valójában.

    Ezek a kis közvélemény kutatások is érdekesek, jók!
    Szóval a Többiek nevében is köszi !

    VálaszTörlés
  2. Kösz az erkölcsi támogatást! Ahogy a nagy Hobo mondja: miattad kelek, érted csinálom. :-))

    http://www.youtube.com/watch?v=_FTuF8CiC68

    Hajrá!

    VálaszTörlés